Logo
magyar jezsuiták lelkiségi és kulturális központja
Phone 06-1/411-0825
E-mail parbeszedhaza@jezsuita.hu
Ismertető a Galériáról

FALUDI GALÉRIA

Szakrális Művészeti Központ

A 20. század elején épült Mária-kongregációs épületegyüttes volt kápolnájában a transzcendens vonzásában működik a magyar jezsuiták szakrális művészeti központja a Faludi Akadémia kortárs művészettel párbeszédet folytató részeként.

Faludi Ferenc 18. századi jezsuita szerzetes, költő, író, műfordító, nyelvújító a nem láthatót láttatta kortársai számára friss, nem hagyományos vallási nyelvezettel; jelentőségével, hatásával a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének 18. Századi Osztálya kiemelten foglalkozik.

------------------------------

Aktuális kiállításunk:

Id. Székács Zoltán: A Dunakanyar festője - jubileumi kiállítás

Id. Székács Zoltán: A Dunakanyar festője címmel nyílt kiállítás a művész születésének 100 éves jubileumának alkalmából. Az 1983-ban elhunyt alkotó képeiből nincs állandó tárlat, ezért különleges lehetőség azokat összegyűjtve megtekinteni a Párbeszéd Háza Faludi Galériájában!

„Festészetem természetelvű, nem szakadok el a valóságtól, míg belső látásom segítségével átírom azt. Szeretném a szépet, az igazat és az emberit kifejezni” - vallotta önmagáról a művész utolsó kiállításának katalógusában.

Id. Székács Zoltán festőművész (1921-1983) Hejőcsabán (Miskolc) született. 1940-től 1945-ig a Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István növendéke volt.

Az utolsó évben Varga Nándor Lajos tanársegédje volt a grafikai tanszéken. 1955-1960 között a Vörösberényi-művészcsoport tagjaként a Balaton mellett dolgozott.

Mestere halála után, 1960-tól a Dunakanyar témája érdekelte. A Nagymarosi Művésztelepen fogalmazta képekké a Dunakanyar tájélményeit. 1970-től érdeklődési köre az Alföldi táj felé fordult. Ettől kezdve haláláig rendszeresen dolgozott a Mártélyi,- és a Kecskeméti Művésztelepen.

Szerette a technikák váltogatását, az olajképek mellett szívesen festett vegyes technikával. Akvarell, gouache, és olajpasztell képei tanúskodnak bravúros technikájáról.

A tárlat 2021. június 30-ig látogatható.

Nyitva tartás: Cs-P-Sz 15:00-18:00-ig.

Előre egyeztetett időpontban lehetőség van a fent említett napokon kívül is, vagy akár Székács András - id. Székács András fia - vezetésével, maximum 12 fős csoportban is megtekinteni a kiállítást. Kérjük, keressék Kákonyi Júliát, a Faludi Galéria művészeti vezetőjét: +36-30-289-3599.

Helyszín: Párbeszéd Háza, 1085 Budapest, Horánszky u. 20.

További információ:
Kákonyi Júlia
Művészeti vezető, Faludi Galéria
kj.faludigaleria@gmail.com
Mobil: +36-30-289-3599

Hírfolyam