Logo
magyar jezsuiták lelkiségi és kulturális központja
Programok - 2021. Április

Időpont: 2021.04.06 20:00

Kiket várunk a műhelyre? Kik jelentkezhetnek?

Olyan, a saját egyházi közösségükért aktívan tenni akaró emberek, akik érzékelik, hogy szükség lenne új impulzusokra, mozdításra, de vagy a lehetőséget, vagy a módot nehezen találják. Egyházi közösség alatt érthetünk plébániát, gyülekezetet, lelkiség mozgalmat vagy akár kisközösséget. 


online
Időpont: 2021.04.07 18:45

"Tegyük őt próbára szidalommal, kínzással, hogy megismerjük szelídségét, és kipróbáljuk állhatatosságát!" Bölcs 2,19

Alfred Hitchcock Meggyónom című filmje a Faludi 6.45 filmklubban április 7-én...


online
Időpont: 2021.04.14 18:45

"A film egy kárpátaljai magyar fiatal történetét meséli el az ukrán–orosz fegyveres konfliktus idején. A 24 éves Jani társaival ellentétben nem menekül el a katonai behívó elől, hanem bevonul. Hamarosan a háború első vonalában találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. Csuja László dokumentumfilmje egyszerre hozza testközelbe a háború borzalmait, különleges, mobiltelefonos felvételek segítségével, de bemutatja a fiatal férfi belső küzdelmét és intim családi pillanatait is. A Kilenc hónap háború világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját." (hvg.hu)



Időpont: 2021.04.20 19:00

Nyakunkon a jövő - A cím egyszerre fejezi ki rémületünket a sok ránk omló exponenciális változás láttán, és határtalan elvárásunkat, a sok fantasztikus ígéret hallatán. Itt az ideje, hogy korábbi idoljainkat felcseréljük az új hypergyors hősökre, akik mindenben mindenkit lehagynak? Mindez már rég nem scifi, hanem villámriport a jövőről, ami már jelen van…

  • Mitől gyorsult föl minden, még a gyorsulás is? 
  • Dekadencia, visszafejlődés tényleg nincs?
  • Az idő is végtelen erőforrás lenne, mint a tér, az anyag, az energia? 
  • Hogyan használjuk értékesen egyéni időnket?



Időpont: 2021.04.20 19:00

Bak Zsuzsanna és Szőcs Petra dokumentumfilmje a Regina Mundi női ciszterci rendről


online
Időpont: 2021.04.21 18:45

Az elmúlt negyven év során a fotográfus Sebastiao Salgado a folyton változó emberiség nyomdokain haladva utazta át a kontinenseket. Életét és munkásságát az őt utolsó útjain kísérő fia Juliano, Wim Wenders és a fotós maga tárja fel előttünk. Április 21-én Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado: A Föld sója c. filmje a Faludi 6.45 filmklubban...



Időpont: 2021.04.22 23:55

A 31. magyar és az 51. világméretű Föld napja alkalmából: 

“…közös otthonunk olyan, mint egy nôvér, akivel osz- tozunk a létben, és olyan, mint egy szép anya, aki karjába zár minket: „Áldott légy, Uram, földanya-nôvérünkért, ki fenntart és ellát minket, gyümölcsöket terem, színes virágokat és füvet!” (Laudato si’ 1)



Időpont: 2021.04.23 19:00

  • Kinek a feladata mások megsegítése? Az államé? A közösségé?
  • Mit jelent a szegénység és mit jelent a nyomorúság?
  • A szegénység, mint fogalom mára elvesztette minden pozitív tartalmát, pusztán felszámolandó probléma lett. Holott Jézus is szegénységet javasolt követőinek.

"Nagyon komolyan kell vennünk, azokat  a bennünk megszületendő ellenérzésünket, ellenszenvünket, amelyek teljesen normálisan születnek meg. Valahonnan onnan indul ez (én is innen indultam), hogy megpróbálok jó fej lenni, mint Jézus és még ezeknek az embereknek is segítek. Ezeknek az ilyen-olyan embereknek. Vajon a szegénységben élő embereknek mijük van, amit nem kaptak? Ezekre a kérdésekre keressük a választ." Vecsei Miklós



Időpont: 2021.04.27 19:00

Az Európában rekedt  Tőkés György SJ misszionárius hamarosan visszatér Sir Lankára, de vajon milyen lélekkel?


online
Időpont: 2021.04.28 18:45

A filmben az egész valóját - életvitelét, gondolkodásmódját, művészetét-betöltő Isten hívő ember, Ganczaugh Miklós festőművész portréja bontakozik ki. Az ápr. 28-i Faludi DOKU filmklub vendége: Mohi Sándor.



Időpont: 2021.04.30 19:00

  • Hogyan ébresszük fel a hívőket a Covid álomból? Hogyan tehetjük vonzóvá a plébániát az elhagyatottaknak? 
  • Hogyan vonjunk be önkénteseket a plébánia életébe?
  • Hogyan tudjuk a katolikus, "egyetemes" kultúrát valódi kovásszá tenni a világ számára?
  • A tanítványság mindennapjai az egyházközség életében: hogyan lehet általános és egész életre szóló a tanítványság az egyházközség tagjai számára?


Hírfolyam